středa 4. září 2013

Sweet Yum aneb dezerty


V této sérii dezertů Vám postupně chci představit ty moje nej!
Recepty, které jsou osvědčené, vynikající a vždycky se k nim budu s radostí a chutí vracet!

Začneme cheesecakem. 

                   Je jedno jestli s borůvkami

image

                   malinami

image

                   jahodami

image

ostružinami nebo třeba rybízem. Hodně záleží, jaké ovoce je zrovna k dostání, ale vždycky Vás může zachránit mražený pytlík ze supermarketu, který je ale na můj vkus poněkud dražší! Takže pokud nevíte v létě co s ovocem, určitě ho zamražte a v zimě, až dostanete chuť na cheesecake, si na mě vzpomenete!:)

Budete potřebovat:

1 zakysanou smetanu
1 tvaroh polotučný
1 lučina smetanová
3 vejce (bílky žloutky zvlášť)
140g cukru
200g máslových sušenek (Opavia)
50g mandlí nebo lískových oříšků, jemně nasekaných
100g másla
ovoce dle Vaší chuti (nemusí být:)
Jak na to!
Rozdrťte sušenky a přidejte na jemno nasekané mandle/oříšky, vlijte rozpuštěné máslo, promíchejte a nechte ho do sušenek nasáknout. Do dortové formy na dno napněte pečicí papír vysypte sušenkovou hmotu, hezky rozprostřete a dejte vychladit na chvíli do lednice.
Mezitím do trouby vložte zapékací misku s vodou, cheesecake tak v troubě bude mít vyšší vlhkost, nespadne Vám a bude mu tam lépe:)(pokud to neuděláte, nevadí, také občas zapomenu)

Zahřejte troubu na 160 stupňů a připravte náplň. Prošlehejte ručním mixérem lučinu a tvaroh. Pak přidejte polovinu cukru, žloutky a zakysanou smetanu a spojte se zbytkem. V jiné misce vyšlehejte bílky. Jakmile z nich bude bílá pěna přidejte zbytek cukru a šlehejte ješte tak 1-2 minuty, poté opatrně vmíchejte vařečkou do zbytku. Už nemixujte ať Vám nadýchaná hmota s bílky nespadne! 
Pokud se chystáte na ovocný cheesecake 2/3 hmoty vlejte do formy posypte ovocem a zalejte zbylou třetinou. Dejte péct na cca 55 minut +-

Že je cheesecake hotový poznáte až ze zhora začne lehce hnědnout.
Po 55-60 minutách vypněte troubu a pootevřete jí. Cheesecake ještě nevyndavejte, aby nedostal šok, chvíli počkejte, tak 5 minut a pak ho vyndejte. Mělo by se předejít tomu, že se ve středu udělá propadlina, ale věřte, že bude výborný i s ní:)

image

Cheesecake nechte vychladnut v pokojové teplotě a přes noc dejte do lednice. Nejlepší je vychlazený až druhý den. Já dávám většinou chladit už jen půlku, protože jsou doma samí nedočkavci.)

Ať se povede a zachutná!
K ♥

1 komentář: