středa 4. září 2013

Lasagne


Včera jsem po delší době přijela domů k rodičům a můj malý bráška dostal chuť na lasagne, hned bylo tedy jasné, co bude k večeři. Recept jsem dala dohromady tak nějak sama a většinou ho trochu upravuji, takže jsou lasagne pokaždé trochu jiné, ale vždy mají velký úspěch a to nejen u brášky. Nikdy jsem pořádně nezkoumala jaké ingredience mají ty pravé italské zaručeně obsahovat, ale myslím, že se příliš od těch mých lišit nebudou:)

image



image




K lasagním určitě nesmí chybět trocha zeleniny a dobré víno. Já v tomto případě zvolila cherry rajčátka a polníček, zakápla oliveoilem a místo vína zapíjela vodou, protože mě večer ještě čekalo vyzvednutí staršího bratra z baru.

Na lasagně alá já 5-6 porcí, záleží, kdo je jak velký hladovec:)
potřebujete:
zápekací misku cca 25x17cm
2 konzervy krájených rajčat, prodávají i s bazalkou tim líp
600g mletého hovězího masa, může být i mix
1 balení lasagní, tady se vyplatí investovat např. Panzani cca 70kč
1 cibule já použila červenou
2 stroužky česneku
30g másla
30g hl.mouky
300 ml mléka
muškátový oříšek
2 mozzarely, nakrájené na plátky
parmezán na posypání
100-200g sýru Gouda
pepř
sůl
cukr
čerstvá bazalka

Nakoupeno? Jdeme na to!

Ve větší, hlubší pánví osmažte na cibulce mleté maso a snažte se ho vařečkou nasekat na co nejmenší kousíčky, trvá to pár minut. Maso přesuňte do misky a do pánve vylejte plechovky s rajčaty, nechte na mírném ohni začit bublat, přidejte lžící cukru osolte opepřete a chvíli nechte povařit. Omáčka by neměla být kyselá ani příliš sladká. Podle chuti ještě přidejte cukr, sůl, pepř. Po cca 10ti minutách přidejte nasekanou bazalku, mleté maso a dva stroužky česneku příklopte pokličkou, ať vám rajčátka nepoprskají kuchyň, teplotu hodně snižte a nechte lehoučce pobublávat cca 10 minut.
Mezitím si připravte bešamel. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, zastypte moukou a míchejte nejlépe metlou dokud se máslo s moukou nespojí. Vzniklou jíšku pár minut smažte a pak zalejte postupně mlékem, tak na třikrát a míchejte ať se nevytvoří hrudky. Mléko přilévejte dokud bešamel nebude mít konzistenci třeba jako puding který ještě neztuhl:) odstavte z ohně nastrouhejte muškátový oříšek jenom špetku, je hodně aromatický a trochu osolte. Odstavte maso s omáčkou z plotny a deme stavět lasagně:)

Dno zapékací misky potřete trochou oleje, půjdou pak lépe vyndat a pokládejte plátky lasagní na ně příde bešamel (1,5 polévkové lžíce na plát lasagně) maso s omáčkou nakrájená mozzarela a opět pláty lasagní. Celý proces opakujte dokud se nebude blížit okrajům misky.Mně to vetšinou  vyjde na 4-5 vrstev, podle toho si rozvrhněte vaše ingredience:) můžete ale samozřejmě udělat méně vrstev s větší náplní. Na poslední pláty poklaďte už jen trochou bešamelu a masa.

Troubu předehřejte na180 stupnů a pečte 30-40minut. V posledních deseti minutách poklaďte nastrouhaný parmezán a goudu až se vytvoří krusta je hotovo.

Doufám že Vám bude chutnat!




Žádné komentáře:

Okomentovat