Včera jsem po delší době přijela domů k rodičům a můj malý bráška dostal chuť na lasagne, hned bylo tedy jasné, co bude k večeři. Recept jsem dala dohromady tak nějak sama a většinou ho trochu upravuji, takže jsou lasagne pokaždé trochu jiné, ale vždy mají velký úspěch a to nejen u brášky. Nikdy jsem pořádně nezkoumala jaké ingredience mají ty pravé italské zaručeně obsahovat, ale myslím, že se příliš od těch mých lišit nebudou:)


K lasagním určitě nesmí chybět trocha zeleniny a dobré víno. Já
v tomto případě zvolila cherry rajčátka a polníček, zakápla oliveoilem a místo
vína zapíjela vodou, protože mě večer ještě čekalo vyzvednutí staršího bratra z
baru.
Na lasagně alá já 5-6 porcí, záleží, kdo je jak velký
hladovec:)
potřebujete:
zápekací misku cca 25x17cm
zápekací misku cca 25x17cm
2
konzervy krájených rajčat, prodávají i s bazalkou tim líp
600g
mletého hovězího masa, může být i mix
1
balení lasagní, tady se vyplatí investovat např. Panzani cca 70kč
1
cibule já použila červenou
2
stroužky česneku
30g
másla
30g
hl.mouky
300
ml mléka
muškátový
oříšek
2 mozzarely,
nakrájené na plátky
parmezán
na posypání
100-200g
sýru Gouda
pepř
sůl
cukr
čerstvá
bazalka
Nakoupeno? Jdeme na to!
Ve větší, hlubší pánví osmažte na cibulce mleté maso a snažte se
ho vařečkou nasekat na co nejmenší kousíčky, trvá to pár minut. Maso přesuňte
do misky a do pánve vylejte plechovky s rajčaty, nechte na mírném ohni začit
bublat, přidejte lžící cukru osolte opepřete a chvíli nechte povařit. Omáčka by
neměla být kyselá ani příliš sladká. Podle chuti ještě přidejte cukr, sůl, pepř.
Po cca 10ti minutách přidejte nasekanou bazalku, mleté maso a dva stroužky
česneku příklopte pokličkou, ať vám rajčátka nepoprskají kuchyň, teplotu
hodně snižte a nechte lehoučce pobublávat cca 10 minut.
Mezitím si připravte bešamel. V menším kastrůlku rozpusťte
máslo, zastypte moukou a míchejte nejlépe metlou dokud se máslo s moukou
nespojí. Vzniklou jíšku pár minut smažte a pak zalejte postupně mlékem, tak na
třikrát a míchejte ať se nevytvoří hrudky. Mléko přilévejte dokud bešamel
nebude mít konzistenci třeba jako puding který ještě neztuhl:) odstavte z ohně
nastrouhejte muškátový oříšek jenom špetku, je hodně aromatický a trochu
osolte. Odstavte maso s omáčkou z plotny a deme stavět lasagně:)
Dno zapékací misky potřete trochou oleje, půjdou pak lépe vyndat
a pokládejte plátky lasagní na ně příde bešamel (1,5 polévkové lžíce na plát
lasagně) maso s omáčkou nakrájená mozzarela a opět pláty lasagní. Celý proces
opakujte dokud se nebude blížit okrajům misky.Mně to vetšinou vyjde na
4-5 vrstev, podle toho si rozvrhněte vaše ingredience:) můžete ale samozřejmě
udělat méně vrstev s větší náplní. Na poslední pláty poklaďte už jen trochou
bešamelu a masa.
Troubu předehřejte na180 stupnů a pečte 30-40minut. V posledních
deseti minutách poklaďte nastrouhaný parmezán a goudu až se vytvoří krusta je
hotovo.
Doufám že Vám bude chutnat!
K ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat