neděle 2. února 2014

Domácí chléb

Nedávno jsem dostala recept na chleba od přítelova tatínka. Nevěřila jsem, jak může být něco tak jednoduché na přípravu a zároveň chutnat tak skvěle. Jediné co bych možná vytkla tomuto receptu je to, že musíte poněkud déle čekat než chléb vykyne. Nejlepší je, když si těsto připravíte veřer a ráno se můžete z vesela pustit do pečení, které netrvá dlouho a klidně si tak na chlebu pochutnat hned k snídani. Pokud Vás zajímá, jak na to, čtěte dál.

Budete potřebovat:
3 hrnky hladké mouky (1 hrnek - 250ml)
2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky soli

Zbyek je už jen na Vás a Vaši chuti
já použila:
ořechy a dýňová semínka, dále můžete přidat sušená rajčata, olivy, zelený pepř, česnek, cibuli

Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, droždí a poté vlijte 1,5 hrnku vlažné vody. Vařečkou promíchejte a přidejte Vámi zvolené ingredience a znovu lehce promíchejte. Mísu přikrejte utěrkou, umístěte na teplé místo a vyčkejte cca 8 hod.


Ráno byste v míse měli najít něco podobného:)


Stěrkou nebo vařečkou vyndejte těsto z mísy na pomoučněný vál. Roztahejte z něj cca 2-4 cm tlustou placku. 


Následně přeložte placku z každé strany na třetiny, nejdříve zespoda a zeshora a potom zleva a zprava. Vznikne Vám takovýto bochánek.


Přikrejte utěrkou a nechte ještě odpočinout cca půl hod. Mezitím rozehřejte troubu na 230 stupňů spolu i s pekáčem nebo skleněnou zapekací mísou.

Poté bochánek přesuňte do pekáče či mísy a pečte 30-40 minut.



Dobrou chuť
K

Žádné komentáře:

Okomentovat